Iberische vogels overwinteren in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het merendeel van de kruisingen aan de Straat van Gibraltar in de herfst komen van de belangrijkste Europese broedplaatsen, maar een paar vinden ook hun weg naar Kaap St Vincent. Hier, en elders in het zuidwesten, zijn ze soms hoog in de lucht te zien met de vluchten Griffon gieren die zich in oktober en november verzamelen. Ook zijn er kleine aantallen te vinden in het binnenland, zoals de Barragem de Monte da Rocha bij Ourique. De grootste dagtelling vanuit mijn Budens uitkijkpost is zestien, wat aantoont hoeveel zeldzamer ze zijn dan Witte Ooievaar. Vreemd genoeg is hij er echter in dit seizoen in het uiterste zuidwesten in groter aantal dan die soort.

De Zwarte Ooievaar is minder sociaal dan zijn gewone familielid met nesten die vaak wel een kilometer uit elkaar liggen. Deze bevinden zich meestal in de buurt van de toppen van grote bomen, maar kunnen op klifranden of zelfs in ondiepe grotten worden geplaatst. Paren blijven gedurende vele seizoenen bij elkaar. Hun paarsgewijze begroetingen en vertoningen zijn vergelijkbaar met die van de ooievaars, hoewel snavelgekletter ongewoon is en vooral wordt geassocieerd met agressieve opwinding in de aanwezigheid van een indringer. Drie of vier jongen worden grootgebracht om te vliegen, waarna de jongen snel zelfstandig worden.

In tegenstelling tot de tamelijk zwijgzame Witte Ooievaar, zijn de zwarte verrassend vocaal met verschillende fluitjes die op het nest en tijdens vertoningen worden gebruikt, met een langer durend fluitend gesis dat wordt gebruikt om een indringer af te schrikken. Er wordt zelfs gezegd dat er sprake is van een dunne, schrille vluchtoproep, hoewel ik dit zelf nooit heb gehoord, ondanks de veelvuldige ontmoetingen met de soort in Turkije, waar deze veel talrijker was.

Alan Vittery