Dit aantrekkelijke lid van de chat-familie , iets groter dan een Roodborstje, is bijna net zo comfortabel met Homo sapiens als de House Sparrow; ze bevolken zowel stedelijke gebieden als wild, rotsachtig terrein. Ze zijn vaak te zien op gebouwen, rillend met hun rode staarten. De vrouwtjes zijn minder opvallend dan het bontgekleurde mannetje op de foto, dat afgezien van de kenmerkende staart bijna uniform donkergrijs is.

De soort is wijd verspreid in Europa en bereikt het zuiden van Engeland in het noordwesten, waar het na de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde gebieden heeft gekoloniseerd. De vogels zijn vandaag de dag nog steeds te vinden in delen van Londen. In Portugal woont hij het hele jaar door in het noorden met een populatie van mogelijk meer dan honderdduizend paren. In het zuiden blijven slechts kleine aantallen over om te broeden aan de kust in het zuidwesten. Grote aantallen migranten uit Noord-Europa komen in oktober aan, waarna ze bijna overal te zien zijn tot ze in maart naar hun broedgebied vertrekken.

Ondanks hun overvloed zijn leven zwarte roodstaarten niet in groepen en komen ze alleen voor in kleine, losjes verbonden groepen in de tijd van de migratie. Nesten worden gemaakt in gaten en spleten in gebouwen, grotten of rotswanden, normaal gesproken vrij hoog en goed uit elkaar om territoriale geschillen te voorkomen. Paren brengen in de zomer vaak twee broedsels groot.

Dit is geen fijne zangster zoals de nachtegaal. "Gekras" en "gepiep" zijn termen die gebruikt worden om de korte, stotterende zinnen te beschrijven, die meer insectenachtig kunnen klinken dan vogels. Ze zijn ook vergeleken met het geknetter dat geassocieerd wordt met radiostoring! Bovendien bootsen ze af en toe wat andere soorten na, meestal mezen en vinken. Bij alarmering kan een harde 'tuc' of een schreeuwerige rammel worden gegeven.

Voor een zangvogel die in staat is om lange afstanden af te leggen, is de zwarte roodstaart nogal lomp in de lucht, met een schijnbaar moeizame, 'slappe', losse flodderige vlucht. Hoewel de insectenprooi tijdens korte vluchten wordt gevangen, wordt veel van zijn voedsel van de grond opgepakt, vaak nadat het van een lage tak is gespot. Bessen maken ook deel uit van het dieet.

Alan Vittery