De gouden medaille van Telma Monteiro sluit aan bij het brons dat iets eerder werd behaald door Catarina Costa, maar dan in de categorie -48 kg.

Telma Monteiro, die deelnam aan haar eerste grote wedstrijd na de Olympische Spelen in Tokyo2020, een wedstrijd waarin ze in de tweede ronde werd uitgeschakeld, had verklaard dat ze het jaar wilde afsluiten met een medaille, en in Abu Dhabi pakte ze het goud na drie gevechten.

De 35-jarige atlete, die zich voorbereidt op een nieuwe Olympische cyclus met het oog op de Spelen van Parijs in 2024, zette een indrukwekkende prestatie neer op weg naar het goud.

Eerst versloeg ze Faiza Mokdar (48e) uit Frankrijk in de kwartfinales via 'waza-ari', en in de halve finales zegevierde ze over de Britse Acelya Toprak, via 'ippon', voordat ze Gneto ontmoette.

In de eindstrijd, tegen een tegenstandster die ze nog nooit had ontmoet, ondanks de 30 jaar van de Française, had Telma Monteiro een evenwichtig 'gevecht', tenminste tot de laatste minuut en een 'primaire' fout van Priscila Gneto.

Portugal verlaat Abu Dhabi met twee medailles, met het goud van Telma Monteiro en een bronzen medaille voor Catarina Costa in de categorie -48 kg.

De judoka uit Coimbra, 12e op de ranglijst, was ook in de eerste ronde vrijgesteld, en nadat ze in haar debuutpartij, in de kwartfinale, tegen de Russische Irina Dolgova (17e) verloor door 'waza -ari', won ze haar beide volgende partijen.

Joana Diogo, de derde en laatste Portugese judoka ingeschreven in Abu Dhabi, verloor in haar debuut op -52kg.