Kinderen over de hele wereld zijn vaak nieuwsgierig naar waar baby's vandaan komen en in dit verlichte tijdperk halen ruimdenkende ouders waarschijnlijk diep adem en vertellen ze de waarheid.

Maar als ze niet klaar zijn voor het 'vogels en bijen'-verhaal, staan verlegen ouders erom bekend hun toevlucht te nemen tot het verhaal dat 'ooievaars ze brengen', en deze mythe wordt doorgegeven door afbeeldingen van ooievaars die baby's in dekens dragen op babykaartjes, en komt waarschijnlijk voort uit oude mythen en legenden die zeggen dat ooievaars die op het dak van een huis nestelen geluk brachten.

Witte ooievaars, officieel Ciconia Cinona genoemd, of plaatselijk bekend als Cegonha branca, zijn een van de meest opvallende en gemakkelijkst herkenbare vogels in Portugal en lijken hier de voorbode van het begin van de zomer. De meeste van deze grote sierlijke vogels keren elk jaar terug naar hetzelfde nest na hun winterstop in Centraal-Afrika, maar steeds meer kiezen ervoor om het hele jaar door bij vuilnisbelten rond te hangen op zoek naar een 'gratis lunch' en migreren helemaal niet.

Kleurenschema

Deze enorme vogels zijn ongeveer 125 cm lang met een spanwijdte van ongeveer 215 cm. Ze zijn bedekt met witte veren, behalve de primaire zwarte veren op hun vleugels, hebben een lange, scherpe snavel en slanke poten, beide rood. Er wordt gezegd dat ze een partner voor het leven zijn en ze kunnen niet 'zingen' of zelfs kwaken, omdat ze geen stemorgaan hebben, maar ze kunnen wel grommen of sissen en met elkaar communiceren door middel van een heleboel 'bill-clacking' - een geluid dat niet verschilt van een speelgoed machinegeweer van een kind - en het geluid wordt weerkaatst door een zakje in hun keel. Of het nu een begroeting of een demonstratie van dreiging is, hun nek- en kopdansen zijn een spektakel om naar te kijken.

Reusachtige nesten

De nesten zijn enorm - ze zien eruit als een bundel brandhout, maar het is een grote hoop zorgvuldig gerangschikte stokken die op elke hoge structuur worden gebouwd, of het nu op elektriciteitsmasten of straatlantaarns is. Deze enorme nesten zijn in Portugal wettelijk beschermd en er is toestemming nodig om ze te verwijderen - zelfs als ze leeg zijn - dus pech als ze ervoor kiezen om op je schoorsteen te nestelen!

Credits: Unsplash; Auteur: gregoire-bertaud;

Een broedpaar kan tot vier eieren leggen en de kuikens worden constant bewaakt door een van de ouders. Het zijn carnivoren met een natuurlijk dieet dat bestaat uit insecten, vis, amfibieën en zelfs kleine zoogdieren of vogels, en de jongen krijgen een dieet van uitgebraakt voedsel van beide ouders. Ze consumeren tot 60% van hun eigen gewicht aan voedsel per dag tot de leeftijd van 9 weken, wanneer ze klaar zijn om het nest te verlaten.

Gelukkig werden ze door de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de IUCN beoordeeld als behorend tot de categorie 'Minst Zorgwekkend', maar ze worden voortdurend bedreigd door verlies van habitat, botsingen met hoogspanningskabels, gebruik van persistente pesticiden en zelfs illegale jacht op overwinteringsgebieden.