AI VAZUT?

in Artă și stil de viață · 04-06-2021 01:00:00 · 0 Comentarii

Heron Mov Ardea purpurea

Cei mai mulți oameni sunt familiarizați cu larg răspândită Heron Grey, care poate fi văzut pe tot parcursul anului în zonele umede. Puțin mai mic și mult mai gaudier Purple Heron este un vizitator de vară și mai mult un specialist în stuf, care se întoarce din Africa în turme mici între sfârșitul lunii martie și începutul lunii mai. Fără a se opune traversărilor lungi pe mare, păsările care părăsesc Maroc sunt predispuse la deplasarea vânturilor din est, câteva ajungând chiar în Azore când eram rezident acolo. Reorientarea partidelor care zboară spre est peste mare de-a lungul coastei Algarve oferă un spectacol memorabil la care am avut privilegiul de a asista la punctul meu de observare a mării în satul vestic Salema.

Populația de reproducere iberică a suferit un declin major în secolul XX, în principal datorită drenajului mlaștinilor, dar în ultimii cincizeci de ani s-a înregistrat o recuperare parțială. Elementul portughez a fost întotdeauna relativ mic și în prezent are mai puțin de cinci sute de perechi. Gradul habitatului lor de stuf este în mod clar factorul limitator, deoarece broaștele fac parte din dieta lor și nu există cu siguranță nici o lipsă de acestea! Gâtul lung, subțire și proiectul de lege ca un pumnal face munca scurtă a acestor amfibieni și alte obiecte de pradă, cum ar fi pește și larve de insecte. Degetele foarte lungi răspândesc greutatea păsării pe vegetația plutitoare lângă marginea apei.

Mulți membri ai tribului Heron sunt cuiburi coloniale, adesea în copaci adiacenți lacurilor și mlaștinilor. Cuibărit în principal în stuf, Purple Herons nu sunt în mod evident coloniale, dar la site-uri mari cuiburi pot fi destul de aproape împreună. Mai puțin tolerante la perturbări decât multe dintre rudele sale, păsările adoptă „postura amară” atunci când sunt amenințate de un intrus. Acest lucru implică gâtul și factura „înghețate” într-o poziție verticală. Ziturile cuiburilor sunt ușor abandonate, limitând și mai mult succesul unei specii deja constrânse de cerințele sale de habitat specializate.

În afara sezonului de reproducere, specia este mai solitară, deși uneori păsările se culcă în comun. În timpul migrației de toamnă se pot forma turme mai mari decât cele observate în primăvară. Odată am văzut mai mult de 70 zburând împreună spre sud în Turcia.
Având puţini prădători naturali, penajul colorat oferă puţin camuflaj şi trebuie să fie legat de expoziţia sexuală, deşi ambele sexe sunt identice.

Alan Vittery



Articole similare


Comentarii:

Fii primul care comentează acest articol
Subiecte interactive, trimiteți-ne comentariile / părerea dvs. despre acest articol.

Vă rugăm să rețineți că The Portugal News poate folosi comentarii selectate în ediția tipărită a ziarului.