Da, sunt, la fel ca și numeroasele specii de primate mici, cu coadă lungă din America de Sud. Asemănător în aparență cu veverițele, marmosetele sunt maimuțe care locuiesc în copaci care se mișcă într-o manieră rapidă.



Două la care aș dori să vă atrag atenția sunt marmosetul cu urechi buffy-tufted-ear (callithrix aurita) și marmosetul cu cap de buff (Callithrix flaviceps). Ambele sunt pe listele roșii braziliene și IUCN ale speciilor amenințate.



Toate marmosetele sunt mici, aceste marmosete particulare având o masă corporală de numai aproximativ 11 oz (306 g). Aceasta este aproximativ dimensiunea unui pisoi vechi de trei luni, care vă va oferi o idee despre dimensiunea lor.



Ambele specii sunt clasificate ca maimuțe din Lumea Nouă care trăiesc în pădurile tropicale de pe coasta Atlanticului din sud-estul Braziliei. Dintre toate marmoseturile, acestea au cea mai sudică gamă și ambele sunt grav amenințate de defrișări, boli precum rujeola (credeți sau nu), rabie și viruși și hibridizare cu specii invazive, adică încrucișarea cu specii invazive ca urmare a eliberării animalelor de companie ilegale, care amenință și mai mult existența lor ca specie pură. Prădătorii lor includ șerpi care locuiesc în copaci, pisici sălbatice, precum și păsări de pradă, cum ar fi bufnițe și rapitori. Doar 7% din pădurea lor originală rămâne acum și sunt două dintre cele 25 dintre cele mai pe cale de dispariție specii din lume.



Imaginede Orlando Vital





Marmosetul cu urechi bufante are un aspect distinct gotic. Are o haină groasă de blană neagră, degete lungi cu gheare conice, smocuri de urechi stufoase și o față de culoare cretă care seamănă cu o zi mexicană a craniului de bomboane de zahăr mort. Marmosetul cu cap de bivol seamănă puțin cu un clovn îmbătrânit: marcajele negre din jurul ochilor sunt puțin murdare, poate, ca și cum mâinile îi tremură în timp ce își puneau machiajul, părul ieșind în lateral ca un mop nepieptănat. Ei trăiesc în grupuri fluide de între patru și 15 indivizi, iar compoziția grupului poate include grupuri multi-masculin/multi-feminin, un bărbat/multi-feminin sau o grupă feminină/multi-masculină.



Spre deosebire de majoritatea marmoseturilor, marmosetele cu urechi bufante sunt în primul rând mâncători de insecte, deși dieta lor va include șopârle mici, broaște, melci și păianjeni. Furnicile, termitele, larvele, omizi și insectele cu aripi mari sunt toate preferate. Își completează dieta cu plante înflorite, gume, cactuși și nectar. Această dietă oferă suficiente proteine pentru corpurile lor mici. Marmosetele cu cap buffy sunt erbivore, mâncând ciuperci și ocazional ouă de păsări și cuiburi. Marmosetele comune au o durată de viață de 12 ani, deci se presupune că aceste două specii au probabil o durată de viață similară.



Imaginede Sarisha Trindade




Marmosetul cu cap bivol este și mai amenințat - această maimuță miniaturală din Brazilia se confruntă cu o bătălie pierdută cu boala, speciile invazive și un habitat mereu în scădere. De asemenea, trăiesc în grupuri de până la cincisprezece formate din indivizi înrudiți, unde femelele domină bărbații. Fiecare grup conține, de obicei, o singură femelă de reproducere.



Aceste marmosete nu se descurcă bine, cu un număr estimat de doar 2.500 din fiecare specie rămasă în sălbăticie. Specia are nevoie de acțiuni rapide și agresive pentru a-și proteja supraviețuirea, dar acest lucru necesită bani și sprijin. Având în vedere că puțini oameni au auzit de acest animal, Rodrigo Salles de Carvalho, coordonator și fondator al MMCP (Programul de conservare a marmosetului montan) spune că grupul său se luptă pentru a obține finanțarea necesară. Mai mult, guvernul brazilian s-a dovedit cu greu favorabil problemelor de conservare și de mediu. MMCP avansează cu colectarea datelor cu sondaje - o parte importantă a programului lor de conservare - instruire în domeniul mediului, chiar și reproducerea conservării captive și strategii pentru asigurarea existenței unor populații viabile. Misiunea lor este de a conserva populații viabile ale ambelor specii în zona lor naturală, pentru prosperitatea mediului și pentru generațiile prezente și viitoare. Au existat progrese uriașe în creșterea marmosetului cu smocuri bufante în captivitate și, datorită eforturilor Grădinii Zoologice Guarulhos, Centrului Primate din Rio și propriului lor centru de reproducere captiv de la Universitatea din Vicosa, s-au îmbunătățit foarte mult în menținerea speciilor vii în captivitate.




Dacă doriți să vă implicați în orice aspect pentru a ajuta la sprijinirea acestui grup pentru a păstra situația acestor creaturi drăguțe în propriul lor mediu natural, MMCP ar fi încântat să vizitați site-ul lor web: https://www.mountainmarmosetsconservation.compentru mai multe informații cu privire la protejarea însăși existența acestor animale.