Har du sett?

Av TPN/Lusa, in Livsstil · 18-12-2020 01:00:00 · 0 Kommentarer

Svart rödstjärt (Phoenicurus ochrurus)

Denna attraktiva medlem av chat -familjen, något större än en Robin , är nästan lika bekväm med människor som House Sparrow , ockuperar stadsområden samt vilda, berg terräng. De kan ofta ses på byggnader och skakar sina röda svansar. Honorna är mindre uppenbara än den pråliga hanen som föreställer sig, är nästan likformig mörkgrå bortsett från den distinkta svansen.

Arten är utbredd i Europa och når södra England i nordväst där den koloniserade bombplatser efter andra världskriget. Fåglar finns fortfarande i delar av London idag. I Portugal är den helårigt bosatt i norr med en befolkning som eventuellt överstiger hundra tusen par. I söder återstår endast små antal i kustnära sydväst. Ett stort antal migranter från norra Europa anländer i oktober, varefter de kan ses nästan var som helst tills de lämnar sina häckningsplatser i mars.

[ _video_]

Trots deras överflöd är Svart rödstjärt inte sällskapliga, förekommer endast i små, löst anslutna grupper vid migrationstiderna. Bon är gjorda i hål och sprickor i byggnader, grottor eller stenytor. De är normalt ganska höga och väl åtskilda för att förhindra territoriella tvister. Par höjer ofta två kullar under sommaren.

Det här är ingen fin sångare som Nightingale. ” Scratchy” och ”wheezy” är termer som används för att beskriva de korta stammande fraserna, som kan låta mer insektsliknande än aviär. De har också liknats vid sprickbildning i samband med radiostörningar! När det oroas kan en hård ”tuc” eller en skällande skallra ges.

För en förbipasserande som kan migrera långa sträckor är Svart rödstjärt ganska otäckt i luften. Mycket av dess mat tas på marken. Bär utgör också en del av kosten.

Alan Vittery



Relaterade artiklar


Comments:

Var först med att kommentera den här artikeln
Interaktiva ämnen, skicka oss dina kommentarer / åsikter om den här artikeln.

Observera att Portugal News kan använda utvalda kommentarer i den tryckta utgåvan av tidningen.