Paço, 16, surfte voor een totaal van 16,33 punten, waarmee ze de Spaanse surfster Carmen Lopez op de tweede plaats liet met 7,53, en de Noord-Amerikaanse Barbie Pacheco op de derde plaats, met 2,77.

De Portugese surfster domineerde de wedstrijd tegen haar twee tegenstanders en behaalde de vier beste golven in de finale.

De tiener uit Viana do Castelo, atlete bij de Surf Club de Viana, behaalde eerder een bronzen medaille bij haar debuut op de wereldkampioenschappen in 2018, werd het jaar daarop gekroond tot Europees kampioene en heeft nu de titel van wereldkampioene in haar klasse gewonnen.

Na de overwinning, die plaatsvond op Pismo Beach, in de Noord-Amerikaanse staat Californië, zei ze dat ze "een ambassadeur van het parasurfen" wilde zijn, in een poging meer mensen te motiveren om zich bij de sport aan te sluiten.

De voorzitter van de Portugese Surf Federatie (FPS), João Aranha, benadrukte het werk van de clubs voor de groei van parasurfen in het land en prees Marta Paço als "'s werelds beste parasurftalent in deze categorie".

Surfen maakte zijn debuut in het programma van de Olympische Spelen, in Tokyo2020, maar het komt nog steeds niet voor in het Paralympische programma.