Pentru a doua oară acum, am văzut o vulpe (Vulpes vulpes) în grădina mea - prima dată când s-a scufundat în jurul apei potabile din farfuriile plantelor mele anul trecut și a avut îndrăzneala să stea și să ne privească, ca și cum am fi intrușii, înainte de a pleca. Ieri, câinii mei au intrat în overdrive când o altă vulpe a avut nervul să se arate deasupra cisternei noastre, și nu știu cine a fost mai surprins, ea, câinii, sau în cele din urmă eu.



Ele sunt ușor de recunoscut. Mărime mică/medie, cu fața ascuțită, urechi și labe cu căptușeală neagră și, de obicei, o culoare maro-roșiatică, cu o burtă albă și o coadă lungă cu vârf alb, cu foarte puține diferențe între sexe, în afară de cele evidente... umâ.. masculi, pe care am avut șansa să le verific!



Nu știu de ce ar trebui să fiu atât de surprins să văd unul - la urma urmei, vulpile pot fi găsite în toată Portugalia care trăiesc mai ales în păduri și zone agricole și se știe că se aventurează în orașe și sate în căutare de hrană și, pe măsură ce locuiesc într-o zonă rurală, obținem partea noastră de animale sălbatice - iepuri, iepuri de câmp și mistreți - și, evident, vulpi.



Oportuniste



Vulpea este un animal oportunistă și este unul dintre cele mai frecvente carnivore din emisfera nordică și va mânca aproape orice.



Deși cea mai mare parte carnivor, vulpea este de fapt un omnivor și își ajustează dieta la resursele disponibile, care vor include șoareci, iepuri, păsări, reptile, șerpi, insecte și amfibieni. În absența acestor surse alimentare, va mânca ouă, fructe, fructe de pădure și chiar animale moarte (care oferă un serviciu important ecosistemului).



Acest oportunism a făcut vulpile să fie asociate cu viclenie și viclenie, dar datorită acestei trăsături vulpea este un animal atât de rezistent în sălbăticie și își poate susține numărul.




Puii se maturizează repede și pot fi văzuți ieșind din gropă încă din 3-4 săptămâni după naștere, dar dacă părinții simt pericol, ei vor colecta puii de gâtul lor și îi vor muta într-o altă parte a gropilor sau într-o altă parte din apropiere și s-ar putea muta le de mai multe ori în timpul procesului de creștere.




Habitat



Vulpile pot fi găsite în toată Portugalia continentală în zonele montane sau rurale și preferă să locuiască în păduri, scrub, pajiști și câmpuri plantate, dar sunt suficient de inteligente pentru a vâna în vecinătatea satelor, în apropierea culturilor și a animalelor unde culegerile ar putea fi bune - chiar și depozitele de deșeuri, unde se vor spăla prin gunoi pentru mâncare. Se pot adapta la un teren mai puțin ospitalier, dacă este necesar, inclusiv deșerturi sau tundră.



Ei pot călători până la 10k pe zi vânând și apărându-și teritoriul, cu un simț al mirosului pentru a-și localiza prada. Pentru a proteja ceea ce au prins, îngropă mâncarea în găuri și se întorc în aceste locuri atunci când este necesar. Se vor ascunde în vizuinile lor, pe care le sapă sau le fură de la alte animale.





Dar fiți avertizați, vulpea nu este un câine portocaliu drăguț, este o mașină de mâncare sălbatică, agilă, adaptabilă și curioasă, cu o capacitate asemănătoare lui Houdini de a scăpa atunci când lucrurile devin dure.