"In het geval van kwalificatie van de gemengde estafette via de Olympische ranglijst, verzekerden de atleten die een podiumplaats behaalden in een WTCS zich automatisch van hun plek in Parijs", onthulde de organisatie.

De atleten Vasco Vilaça, Ricardo Batista, Melanie Santos en Maria Tomé behaalden de zilveren medaille in de wereldbekerwedstrijd in Napier, Nieuw-Zeeland, en verzekerden zich daarmee van een plaats in de individuele kwalificaties voor Parijs2024, die gepland staan voor 30 juli (mannen) en 31 juli (vrouwen), en in de gemengde estafette, op 5 augustus.

De World Triathlon rondde het kwalificatieproces af na de afgelasting van de race in Abu Dhabi vanwege het slechte weer. Portugal kwalificeerde zich dankzij de negende plaats op de wereldranglijst, een positie die werd verstevigd met de prestaties in Napier.

Met plaatsen gereserveerd voor de zes best scorende estafettes op de ranglijst, met uitzondering van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, die zich al hadden gekwalificeerd, nam Portugal de zesde plaats in, achter Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Australië, de Verenigde Staten en Italië.

De sport zal vier Portugese vertegenwoordigers hebben op de Olympische Spelen van Parijs2024, die plaatsvinden tussen 26 juli en 11 augustus, en het is de eerste keer dat Portugal twee vrouwelijke atleten zal hebben in de individuele kwalificaties.