Ik was verrast toen ik ontdekte dat er wolven zijn in Portugal, hoewel ik niet denk dat er hier in het zuiden een voor mijn deur zal opduiken, maar in het noorden en midden van het land zijn ze nog wel te vinden. Ze zijn vooral 's nachts actief en vermijden contact met mensen, die waarschijnlijk hun grootste roofdier zijn. Omdat wolven wilde dieren zijn, zullen ze op elke prooi jagen - ook op kippen, schapen en alle andere huisdieren, en de boeren wilden ze terecht van hun land af hebben. Maar nu is de Iberische wolf, die met uitsterven wordt bedreigd, in Portugal sinds 1988 bij wet beschermd.

In 1907 werd deze wolf beschreven als een ondersoort van de grijze wolf, met als wetenschappelijke naam Canis lupus signatus - de Iberische wolf, en volgens de UK Wolf Preservation Trust vormen de wolven die in Portugal en Spanje worden aangetroffen één enkele populatie. Naar schatting zijn er ongeveer 300 fokroedels in Spanje, en slechts 50-60 in Portugal.

Ooit waren wolven talrijk in Portugal, maar tegen 1910 liep de populatie terug, niet alleen omdat hun habitat verloren ging, maar ook omdat sommige van de door hen gekozen prooisoorten uitstierven. Studies schatten dat de wolvenpopulatie in Portugal tussen 250-300 dieren bedraagt, die alleen in het noorden en midden van het land voorkomen - wat overeenkomt met 30% van zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied. Ter vergelijking: Roemenië heeft de grootste wolvenpopulatie van Europa, geschat op 2.500.

Meer over wolven

De dieren zelf zijn niet veel groter dan een grote hond, met vrouwtjes van 25 tot 35 kg en mannetjes van 35 tot 55 kg.

Het zijn vleeseters, en in feite spelen ze een grote rol in de bestrijding van wilde zwijnen, maar ze eten ook herten en wilde konijnen - opportunistisch zijn ze ook, die met alle plezier aas (dode dieren) eten dat ze vinden terwijl ze rondzwerven.

Ze leven in kleine roedels van maximaal 7 leden, waarbij hun habitat wordt gekozen voor ruige en beboste landschappen om aan de mens te ontsnappen. Het is echter mogelijk dat zij in alle soorten habitats leven, van bergachtige gebieden tot landbouwgebieden.

Het dominante mannetje en vrouwtje zijn de enige leden van de roedel die zich kunnen voortplanten, en zij zijn gewoonlijk monogaam en vormen vaak een levenslange paarband, terwijl de rest van de roedel bestaat uit andere niet-verwante "immigranten" en uit sub-adulten van vorige jaren. Het wijfje wordt één keer per jaar loops, en als ze eenmaal zwanger is, duurt haar draagtijd 60 tot 65 dagen. Vier of vijf jongen worden geboren in een hol dat door het wijfje is gegraven, of in een grot of ander hol, en de jongen worden blind geboren, met hun ogen dicht tot ze 12 tot 15 dagen oud zijn. Het wijfje blijft de eerste 3 weken constant bij de pups, en haar partner en andere roedelleden brengen haar voedsel. De pups blijven in het hol tot ze 8 tot 10 weken oud zijn, en worden door alle roedelleden gevoed met uitgebraakt voedsel tot ze ongeveer 45 dagen oud zijn, wanneer ze zelfstandig vlees beginnen te eten. De meeste jonge wolven verlaten hun familieroedel als ze 2 of 3 jaar oud zijn.

Territoriaal

Ze zijn zeer territoriaal, en roedels verdedigen gewoonlijk enorme gebieden van 100 tot 500 km2, waarbij ze samenwerken om te jagen, hun jongen groot te brengen en hun territorium te beschermen.

Wolven houden van spelen en voor pups is spelen een belangrijke manier om de vaardigheden te leren die ze nodig zullen hebben om te jagen en te communiceren.

Qua uiterlijk hebben ze een bruinachtige vacht, die in kleur varieert van lichtgrijs tot roodbruin. Een paar interessante feiten - het gehoor van een wolf is 16 keer scherper dan dat van een mens, hij heeft ongeveer 3 kg vlees per dag nodig, maar kan verscheidene dagen vasten als er geen voedsel voorhanden is en kan indien nodig tot 50 km per uur rennen. Hun bloedstollend gehuil is hun manier om met elkaar te communiceren, misschien hun locatie, waarschuwingen voor roofdieren, enz.

Met een bek vol van 42 tanden van vier verschillende soorten kunnen ze scheuren, knabbelen, doorboren en verpletteren - niet iets wat je in de buurt van je kippen zou vertrouwen!